∞ HİCANKA ∞

Salı, Kasım 22, 2005

"Dönek"liğin savunması

    İnsan çoğu kere ait olma güdüsüyle bir gruba dâhil olmak ister. Her insan acziyeti hissettiğinden midir nedir ait olma güdüsüyle hareket ettiği anlar olur. İlkokuldan huzur evine kadar hayatın bütün evrelerinde bu çok rahat görülür. Kalabalık ailelerde kardeşler arasında bile gruplar oluşabilir. Çocuk gruplarının içinde nasıl ki küçük gruplar oluşuyorsa yetişkinler içinde durum aynı. İnsanın doğası buna çok elverişlidir çünkü. Tabii bir yere ait olurken kendimize yakın olanı, kişiliğimize en uygun olanları seçeriz. Kişiliğimizi ise büyük ölçüde öncesinde yaşadıklarımız belirler. Arkadaş grubu, siyasi-ideolojik hatta dini grupları ve benzerlerini seçerken genelde belirleyici olan budur. Bir gruba ait olmak değil ama grupla bütünleşmek, dünyaya onun ardından bakarak adeta insanları bizden olanlar ve olmayanlar diye görerek grupla tek vücut olmak tehlikeli olabilir.
    İnsanın doğasında nasıl ki ait olma varsa aynı ölçüde değişime de açıktır. Fikirler, görüşler, inançlar değişebilir ve bunların değişmesiyle gruplarda değişebilir. İşte bu noktada bireyi değil de grubu yada grubun temel dinamiklerini esas alanlar çoğu kere değişime kendilerini kapatırlar. Değişimi yaşayanları da “döneklik” yapmakla suçlarlar. Hatta ötesine geçip öldürmeyi bile düşünenler vardır. Oysa hayatın özünde durağan değil devingen olmak vardır. Bu yüzden fikrini, görüşünü değiştirenlerini “döneklik”le suçlamak anlamsızdır. Gerçek dönekler fikir değiştirenler değil, çıkarları uğruna fikirsizleşenlerdir.

8 Comments:

  • duana amin denebilir ancak...

    By Blogger hicanka, at 24 Kasım, 2005 12:27  

  • Yaw Murat.. Olaylara biraz spekülatif yaklaşalım lütfen :p. Mesela bu yazının başlığı yeterince saldırgan değil.. Mesela ben "Ben bir döneğim" gibi bir başlık atardım..

    By Blogger Ufuk Ilter, at 24 Kasım, 2005 16:48  

  • Gerçek bir sorun bu bence ..Ait olmak ya da olmamak...
    Zaten çoğu kavga, savaş bu sorundan çıkmıyor mu?

    Bu arada bence çıkarları uğruna fikirlerinden dönenler çoğunlukta gibi....

    By Blogger ece, at 25 Kasım, 2005 22:19  

  • son cümlene şunu eklemek isterim ki*çıkarları uğruna fikirsizleşenler,kişiliğini kaybedenler ve ruhuna kilit varanlardır asıl dönekler*...

    By Blogger Unknown, at 26 Kasım, 2005 16:41  

  • Evet ece haklısın çıkarları uğruna fikirsizleşenler çoğunlukta malesef...

    By Blogger hicanka, at 27 Kasım, 2005 08:21  

  • meltem ilgine teşekkür ederim

    By Blogger hicanka, at 27 Kasım, 2005 08:22  

  • bana teşekkür etmene hiç gerek yok.Ne lüzumu var şimdi?:)

    By Blogger Unknown, at 30 Kasım, 2005 16:10  

  • ınsanlara hak etmedıklerı değerı verdiğiniz surece bocalarsınız ve bu bı süre sonra hastalanmanıza yol açar herkesı kaale almayın kı hayatı tanıyabılın

    By Blogger fzk harun, at 30 Kasım, 2007 17:00  

Yorum Gönder

<< Home