∞ HİCANKA ∞

Pazar, Kasım 06, 2005

İyi niyet iyi midir?

Bayram tatilinde fırsat bulupta yazamadım.
Herkesin geçmiş bayramı kutlu olsun.
İşte bayram sonrası ilk yazı;


Hayatta hiçbir şey nedensiz değildir, zorluklar bile… İnsanın mücadele ruhunu zorluklarla mücadele etmek kadar, hiçbir şey geliştiremez. Yaşam boyunca belli dönemlerde belli zorluklar yaşarız. Mesela koltuğa tırmanmaya çalışan bebeğinizi iyi niyetinizle alıp koltuğun üstüne oturttuğunuzda ona iyilik yapmış olur musunuz? Yapılması gereken doğru davranış bebeğin koltuğa tırmanması için ona destek olmak, belki çok basitinden ayağının altına bir şey koymaktır. Bebeği alıp ta koltuğa koyanlar, çocukları evlenip anne ya da baba olduğu zamanda onların ebeveyn olma sorumluluklarını paylaşmak zorunda kalabiliyorlar. Sonuç: Kendinin farkında olmadan bir başkasıyla yaşamı paylaşmaya çalışanlar. Kendileri doğamadan doğuran anneler, büyüyemeden çocuk sahibi olan babalar.
“İnsan her şeyi göremez; sevdiğin şeyler seni kör ve sağır eder” der Mevlana, Yaşam boyunca bazen bebek misalinde olduğu gibi… Sevdiklerimize iyi niyetle, farkında olmadan birçok açıdan faydadan çok zarar sağlıyoruz. İyi niyet her zaman da iyi sonuçlar doğurmaz. Doğru zamanda doğru davranışı sergilemek gerektiğini biliriz hepimiz. Biliriz de o doğruyu bulmakta zorlanırız. İnsan bazen karşısındakine fayda sağlamak için çabalar gibi gözükse de aslında kendi canı yanmasın diye uğraşır. Ve bunu sanki bir refleks gibi yapar. Kendine bile karşısındakinin iyiliği için uğraştığını telkin eder. Doğru davranış önce karşıdakini düşünmektir. Acaba diğergamlığı bu açıdan da ele alabilir miyiz.?

8 Comments:

  • Yazı çok güzel.. Üst düzey bir bakış açısının ürünü.. Ciddi olarak üzerinde düşünülmesi lazım. Uygulanması çok zor.. Çünkü hiç bir zaman açıklanabilmesi de mümkün olmayacak davranışlara sebep olacak.. Aklımızın bir yerinde bulunsun şimdilik o zaman :)

    By Blogger Ufuk Ilter, at 09 Kasım, 2005 15:35  

  • Murat yahu.. Senin yazılar çok güzel.. İnsanlar söylücek bişi bulamıyo :p

    By Blogger Ufuk Ilter, at 11 Kasım, 2005 18:02  

  • ufuk çok sağol umarım öyledir...

    By Blogger hicanka, at 12 Kasım, 2005 09:53  

  • iyi niyet her zaman iyi değildir.Bunu kullanan çok insan var.Ve sonrada karşına geçip enayi yerine seni koyanlar...

    By Blogger Unknown, at 12 Kasım, 2005 15:10  

  • Merhaba ahsen, evet bir kaç gündür bakamıyordum doğrusu, öncelikle bu güzel cümlelerine layık olabilecekmiyim bilmiyorum...
    çok teşekkür ederim sana her zaman beklerim...
    bu arada hicanka arşivdeki ilk yazının konusuydu. ekim 2005 içerisinde,
    ilgine ve desteğine çok teşekkürler.

    By Blogger hicanka, at 17 Kasım, 2005 12:07  

  • mustafa çok sağol,
    yorumunu görünce çok sevindim

    By Blogger hicanka, at 17 Kasım, 2005 12:07  

  • Aslında bence en önemli bölüm sonda anlatılandı : "kendin için karşındakine ... yapmak". Fayda, iyilik, sevgi her neyse. Ben kendi köşemde de bunu işlemiştim. Hoşuma gitti benzer bir fikri görmek...

    İyilikler konusunda üniversitedeki ev arkadaşımın hep söyleyip durduğu bir şeyi hiç unutamam : Yaptığın iyilikler, bir süre sonra görevin haline gelir.

    By Blogger ucusanlar, at 17 Kasım, 2005 12:21  

  • Arkadaşın doğru söylemiş ucusanlar,
    yazının içindeki "Bebeği alıp ta koltuğa koyanlar, çocukları evlenip anne ya da baba olduğu zamanda onların ebeveyn olma sorumluluklarını paylaşmak zorunda kalabiliyorlar." bölümüyle aynı paralelde.
    Teşekkürler

    By Blogger hicanka, at 17 Kasım, 2005 13:22  

Yorum Gönder

<< Home