∞ HİCANKA ∞

Perşembe, Şubat 09, 2006

Kurtlar Vadisi ve Karikatürlere Tepkiler


        Dizi seyretmeyi sevmeyen birisi olarak Kurtlar Vadisi’ni de seyretmemiştim. Filmi hakkında çok konuşulunca, merak edip sinemaya gittim. İyi ki de gitmişim. Bu güne kadar yapılan en başaralı Türk Filmlerinden biri, belki de birincisi ki en azından teknik açıdan öyle. Seyrederken gerçekten çok para harcandığını fark edip, bu paraya deydiğini hissediyorsunuz. Babalarımızın, ağabeylerimizin zamanındaki “Kara Murat”, “Tarkan” filmlerindeki milli kahramanlık duygularının günümüzdeki yansımalarını yaşıyorsunuz. Filmin sonunda Malkoç oğlu’nun genlerine Rambo’nun yeteneğine sahip kahraman Polat’ın, adının özellikle Marshall olarak seçildiğini düşündüğüm, Amerikan komutanının kalbine sapladığı hançerle salonda alkışlar duyulmaya başlıyor. Filmin kötü adamı Sam Marshall’ın ağzından yakın tarihimizi sorgulattırıcı cümleler duyarken, Irak halkına yapılanları gördükçe içiniz acıyor. Bu kadar duygu yüklü sahneler izleyeceğimi tahmin etmemiştim açıkçası. Suriye’li Karizmatik aktör Hasan Mesud’un canlandırdığı Şeyh Halis Kerküki’nin konuşmaları derinden etkiliyor: Bir yandan hüzünlendirirken bir yandan düşündürüyor. Bu konuşmaları dinledikten birkaç gün sonra, Danimarka Basını’ndaki karikatürlere tepkilerin ayyuka çıkmasıyla beraber konuyla ilgili yazılarda oldukça fazlalaştı. Kimileri tepkileri fazla, kimileri az buldu. Bazıları da bunun önceden planlandığını, şimdi sadece nabız yoklandığını söyledi. Gene komplo teorileri türetildi. Yahudi oyunlarından, mason parmaklarından söz edildi. Hepsi de birer görüş nihayetinde. Doğru da olabilir, yanlışta. Özgürlük kavramı ele alındı özgürlüğün kapsamı tartışıldı. Danimarkalı gazeteciler akıllarınca Müslümanların tabularını yıkacaklardı. Bunu da basın özgürlüğünü kullanarak bir karikatürle başlatacaklardı. Eğer bu doğruysa, kitlelerin inançlarıyla dalga geçmenin ne kadar tehlikeli bir şey olduğunu unutmuş olmalılar.

       Şüphesiz ki peygamberimizin karikatürünün yapılması çok çirkin ve tasvip edilmesi de mümkün değil. Kimsenin başkaların inançlarını aşağılamaya yada inançlarıyla dalga geçmeye hakkı yok. Peygamberimize yapılan hakarete tepki göstermenin en güzel yolu, peygamberimizin ahlakıyla olmalıdır. Şunu daha sık sormalıyız kendimize: O olsaydı nasıl yapardı? İslamiyet’i daha doğru yaşamak için hedef; hayata onun baktığı gibi bakmak, onun konuştuğu gibi konuşmak, onun davrandığı gibi davranmak, kısacası onun gibi yaşamak olmalıdır. Peygamberimize, hayatta iken de nice hakaretler edilmiş, nice psikolojik işkenceler yapılmıştı. Ama o bunlara nasıl tepki vermişti? Bunu irdelemek lazım. Edep tacını hiçbir zaman çıkarmaması gereken Müslüman, tepkilerinde de bunu unutmamalıdır. Hz. Muhammed’in sünnetine ters bir davranış, ona yapılan bir hakarete karşı bile olsa, eminim ki onu hakaretten daha fazla üzecektir. Peygamberimizin ahlakı Kuran’ın kendisiydi. Kuran’da der ki: “İyilikle kötülük bir olmaz. Sen en iyi olanla karşılık ver. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan sanki candan bir dostmuş gibi olur”(Fussilet-34)

18 Comments:

  • Değerli kardeş, yazın gündemin iki önemli mevzuunu içeriyor bence. çünkü biri diğerini anlatır nitelikte.

    KV dizisini izlemeye başladığımda gördümkü çok geç başlamışım. sinema filmi diziden bağımsız bir yapıt olarak vizyondaki 2. gününde en iyisi olduğunu hasılatıyla göstermiş.

    karikatür konusunu ilk duyduğumda belgesi sabit şu olay aklıma geldi.kısaca anlatayım;

    kanuni sultan süleyman zamanında fransa da onu kızdıran bir durum ortaya çıkar. muhteşem süleyman bunu duyar. zamanın "Türk" ün tabiaatına aykırı bu olay kanuninin şu sözlerini içeren bir mektupla son bulur."ya kendinize çeki düzen verin, ya da beni oraya getirtmeyin..."

    bugün ise ateş olsa cürmü kadar yer yakacak bir ülke konumuna gelmişken günümüz şartlarının gerektirdiği şekilde mahremimize dokunanın eline vuramıyoruz.

    ha bunun için derim ki tek bir şeye ihtiyacımız var; çok çalışkan olmak.

    kurtlar vadisini izleyin, anlayın, dünyayı izleyin, anlayın...

    By Blogger Yalçın SEVER, at 09 Şubat, 2006 11:43  

  • Teşekkürler Yalçın,
    Yorumlarını esirgeme

    By Blogger hicanka, at 09 Şubat, 2006 13:19  

  • kurtlar vadisi filminde hem muslumanlara hem de gayri muslimlere mesaj verilmiş ...bombali intihar konusunda ,hem de kameralar karsisinda infaz ile ilgili guzel fikirleri soylettirdi raci şaşmaz ...ayrıca biz kendimize zulmettigimiz için yani orjin islam la hallenemedigimiz için zalim bize zulmediyor yorumuyla islam alemi nin silkinip kendine gelmesi cagrisi yapılmıs ,,guzel bi calişma olmus ,,bence salt amerikan karsitligi ile sinirlandirilmiyacak olan bir film olmus

    By Blogger amak ı hayal, at 09 Şubat, 2006 15:27  

  • yorumların için teşekkürler Amak-ı hayal

    By Blogger hicanka, at 09 Şubat, 2006 15:31  

  • Karikatürlerin Gözümün nuru Sevgili Resulullahın ruhunu ne kadar incittiğini düşündükçe yüreğim yandı.Ama sonra kenime baktım...Etrafıma baktım....Müslümanlara baktım...Gördüm ki bizim hal ve hareketlerimiz onu çok çok daha fazla incitiyor...Bizi de bu halimizle "Ümmetim" diye kabul eder misin Ya Resulullah s.a.v.Ve söz tükendi yine...Göz anlatsın anlatacaklarını...Yıkasın ruhumuzun kirlerini ve karşısına çıkmaya layık hale getirsin bizleri.......

    By Blogger Hayâl, at 09 Şubat, 2006 16:52  

  • Çok haklısın tabii ama herşeyinde bir sınırı var onu aşmamak gerek.Sınırı aşınca,insanın aklına iyilik falan gelmiyor.Yapılan çok yanlış ama dediğin gibi biraz sakin yaklaşılmalı bu olaya.Bilmem anlatabildim mi?

    By Blogger Unknown, at 09 Şubat, 2006 17:12  

  • Bu film hakkinda burda da washington postta filan bir suru seyler soylendi..Ve ben su anda bu ulkenin icinde olunca herseyi daha iyi goruyorum..Gazetecilik dersinde bile, bir keresinde Katerina'dan konusuyorlardi..ve ben parmak kaldirip, niye bir dogal afet bu kadar buyutuluyor, sonucta dunyanin diger ucunda sizin yuzunuzden milyonlarca kisi oluyor demistim..Hocayla aram pek iyi oldu bu sozumden sonra ama umrumda degil!:)

    By Blogger Tugc, at 10 Şubat, 2006 08:08  

  • Çok güzel söylemişsin Hayal,
    bugün müslüanların halini gördükçe, hep aklımda "Allah size zulmetmez siz kendi kendinize yaparsınız" cümleleri çınlıyor.

    By Blogger hicanka, at 10 Şubat, 2006 09:15  

  • Meltem sınır konusunda haklısın... Lakin vakarlı olmak gerek.

    By Blogger hicanka, at 10 Şubat, 2006 09:16  

  • Ortamın içerisinde gözlem yapma şansının olması ne güzel Tuğçe.

    By Blogger hicanka, at 10 Şubat, 2006 09:17  

  • Sevgili Mustafa, görüşlerini paylaştığın için çok teşekkür ederim.

    By Blogger hicanka, at 10 Şubat, 2006 09:18  

  • Ağzına sağlık hicanka. Bence bı olayların arkasında bir provakatör güç var ve amacı dolaylı yönden para kazanmak. O zaman tepki de öyle olsun. Danirmarka mallarına boykot uygula, olsun bitsin. Yakmak, yıkmak bunlar bize uymuyor. Ama gerektiğinde bunu en iyi biz yaparız, onlar da zaten bunu biliyor.

    By Blogger mehmet livvarcin, at 10 Şubat, 2006 10:56  

  • sağolasın Mehmet, yorumlarını her zaman bekliyorum

    By Blogger hicanka, at 10 Şubat, 2006 11:21  

  • filmde amerikalilar daha çirkin gösterilemezdi ,,bu biraz abartilmiş...kürt lider in şeyh efendi için sam marshall a siz onu bilmezsiniz ,o carpar demesi dikkat cekiciydi ...yani bu insanlarin kadir kıymetine isaret edilmiş ,bu guzeldi...zikir sahnesi uzun tutulmuş..hosuma gitmeyen bisey daha vardi ki bu onemli ,,mematinin o.. cocugu dedigi yerdi ve benim senin gibi cocugum yok denen yerdi,hos olmamis,,bu karikatur krizinde insallah alevlenme yaratmaz

    By Blogger amak ı hayal, at 11 Şubat, 2006 10:37  

  • görüşlerini paylaştığın için bir kez daha teşekkürler Amak-ı hayal.
    devamını diliyorum

    By Blogger hicanka, at 11 Şubat, 2006 13:36  

  • Hicanka hani yeni yazın?Hem gelmedin diyorsun hemde yazı yazmıyorsun...AAA!!!
    :)

    By Blogger Unknown, at 14 Şubat, 2006 17:17  

  • Peygamber Efendimiz'e yapilan hakaretler karsisinda sokaklara dokulen ve tepkilerini gosteren insanlara yumsak dille ya da sertce tepki gosterenleri anlayamiyorum. Tepkiler olculu olmali.. Bu tepkiler sirasinda kimsenin olduruldugunu duymadim, tabii gostericiler arasindan oldurulenler oldu; Urdun'deydi sanirim, Polis gorevlileri gostericilerin bazilarini ates ederek oldurdu.. Ama sokaga dokulenlerin yoldan gecenleri tutup da oldurduklerini falan okumadim! Beyazit'ta yapilan gosterilere 65 bin kisinin katildigini ancak hic kimsenin burnunun bile kanamadigini okudum cemaat.com'da. Oyleyse taskinlik nerede?

    Peygamber Efendimiz'in; kendisi ve islamiyet hakkinda sozlu hakaret ve iftiralari ile canlari inciten bir Arap sairinin ki o donemin sairleri bugunun gazetecileri konumundadir, oldurulmesini emretmistir diye biliyorum! Niye kimse cikip da bu karikaturleri cizen ve yayinlayanlarin katlinin vacip oldugunu haykirmiyor da, sokaklara tepki icin dokulen insanlarin olculu tepki gostermesi gerektigini soyleyip duruyor?

    Basortusu icin sokaga dokul, dunyevi haksizliklar icin sokaga dokul, dunyanin cesitli bolgelerindeki savaslar-aclik-katliamlar icin sokaga dokul.. Hepsi hakli, hepsi gerekli; ancak Peygamber Efendimiz'e yapilan hakaretleri tepki icin sokaga cikinca aninda uyarilar yagsin.. Olculu, tepki, tepkisiz... vs vs..

    Nicin G8 zirvesi icin dunya devletlerinin karsisina gecen gostericilere ya da Greenpeace uyelerine olculu olmalari gerektigi hatirlatilmiyor da, Peygamber Sevgisi icin dunya devletlerinin karsisina gecen ve G8 tepkicilerine oranla cok daha "olculu" olan Peygamber Sevgisi ile sokaga dokulen gostericilere olculu olmalari gerektigi hatirlatiliyor!

    Bence gosterilen tepkiler azdi bile.. Cok daha siddetlisi, gunlerce sokaklarda yatip kalkmayi, grevi gerektiren gosteriler bile yetersiz kalirdi.

    By Blogger tahin, at 01 Mart, 2006 14:46  

  • görüşlerinle blogumuza kattığın renkler için çok sağolasın tahin.

    By Blogger hicanka, at 02 Mart, 2006 09:19  

Yorum Gönder

<< Home